mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

söndag 9 november 2008




var på Peter Karlsson och blå grodorna i fredags
vilket drag

Peter Carlsson dominerar
Vilda skrönor, skitig blues och många skratt. Peter Carlsson & Blå grodorna vet hur man tar hand om en publik.
De senaste åren har Peter Carlsson och hans band mer eller mindre flyttat in på Scalateatern i Stockholm där de har showat för utsålda hus.

Nu är de ute på turné och inte en stol var tom när de gjorde den första av tre föreställningar på konserthuset i Västerås.
När Peter Carlsson dundrar ut på scenen har han publiken i sin hand från första stund. Han kan konsten att berätta en bra historia och med ett kompband som Blå grodorna går det inte att misslyckas med de musikaliska inslagen.

Allra bäst är kanske Peter Carlsson på att låtsas. Han låtsas att han glömmer bort namn på personer han pratar om och han låtsas att han får plötsliga infall.

Men han gör det övertygande. Just illusionen av spontanitet är hans styrka, föreställningen känns levande och publiken får känslan av att de är med om något unikt. Precis som det ska vara när scenkonst är som bäst.

Det händer mycket under kvällen. Peter Carlsson berättar sina patenterade skrönor från Dalarna, sjunger franska ballader, leker Jimi Hendrix, spelar blues och läser poesi.
Föreställningens röda tråd är Evert Taube.

Vi får höra många av hans visor och dessutom en historia om en märklig skivinspelning med skalden.

Det märks att Evert Taube är en av Peter Carlssons stora förebilder. Många saker förenar dem, till exempel närvaron,
det nostalgiska draget och inte minst berättarglädjen.

Peter Carlsson bygger upp sina historier med perfektion. Först presenterar han karaktärerna (ofta äldre människor på landsbygden) och publiken börjar fnissa. Sedan vräker han på med osannolika detaljer och händelser och publiken kiknar av skratt.

Därefter lyckas han vrida det hela ett varv till och nu verkar publiken närmast gå sönder av allt skrattande.

Ja, med åren har Peter Carlsson blivit en lysande estradör. Att vara på scen verkar vara lika naturligt för honom som att koka kaffe.

Det är inte konstigt att den här föreställningen har gjort succé.

Inga kommentarer: