mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

söndag 1 april 2012

Stilla veckan .... Dymmelveckan

titta va jag hittade på nätet.....

Vad heter dagarna i stilla veckan och varför?

Stilla veckan är den sista veckan i fastan och sträcker sig från söndagen före påskdagen till påskafton. Andra namn på stilla veckan är dymmelveckan och påskveckan (även om det senare snarare är en beteckning på veckan efter påsk). Veckans dagar har lite speciella namn som jag skall förklara. Datumen är för år 2012:
  • Söndag 1 april – Palmsöndagen
    Palmsöndagen har fått sitt namn eftersom man firar Jesus intåg i Jerusalem då folk som kommit för att fira påsk “tog palmkvistar och gick ut för att möta honom” (Joh 12:13).
  • Måndag 2 april – BlåmåndagenFärgen blå är en lugn och stilla färg och kyrkorummet kläddes ofta i blått – därifrån kommer förmodligen namnet blåmåndag. Namnet blåmåndag gäller också för måndagen i fastlagen (alltså måndagen före fettisdagen).
  • Tisdag 3 april – Vita tisdagenLiksom måndagen har tisdagen fått namn från fastlagen och tisdagen kallas ibland även svartatisdag och stinnkaketisdag.
  • Onsdag 4 april- Dymmelonsdagen (inte askonsdag)
    På dymmelonsdagen gick fastan in i ett allvarligare skede och det skulle råda stillhet och tysthet. Troligtvis härstammar ordet dymmel från det fornordiska dymbil som betyder stum (jämför med engelskans dumb).
  • Torsdag 5 april – Skärtorsdagen
    En äldre betydelse av verbet “skära” är rena och det syftar på att Jesus (enligt evangelierna) tvättade lärjungarnas fötter just på torsdagen i påskveckan.
  • Fredag 6 april – LångfredagenEnligt kristen tradition var det på långfredagen som Jesus avrättades på korset. Därför var långfredagen under lång tid en dag präglat av stort allvar. Fram till 1969 var offentliga nöjesarrangemang förbjudna i Sverige
  • Lördag 7 april – PåskaftonPåskafton är ingen särskild dag i kristet påskfirande. Jesus ligger i graven och väntar på att uppstå. Dock är det på påskafton som vi i Sverige började fira påsk efter den långa fastan, på samma sätt som vi firar julafton mer än juldagen och midsommarafton mer än midsommardagen.
  • Skrivet av Mattias Axelsson

Söndag 8 april  - PÅSKDAGEN
Den stora dagen den när Jesus besegrar döden...
han uppstår visar sej för några kvinnor och sen för alla lärjungar
märkligt och mycket häftigt
Nu skall de FIRAS

Inga kommentarer: