mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

onsdag 2 maj 2012

Kaffeost

 
2 l standardmjölk
½ dl vispgrädde
3 tsk ostlöpe

Häll mjölk och grädde i en stor kastrull
Värm upp till 37° (fingervarmt)
Lyft av kastrullen och blanda i ostlöpen.
Låt stå tills vätskan stelnat (ystat sig).
Det tar 30 minuter eller lite mer, beroende på temperaturen

Tag sedan en hålslev och rör om försiktigt i kastrullen
som värms på svag värme till fingervarmt.
Under tiden för man försiktigt ihop osten från kanterna mot mitten

 
. Sedan osten samlats till en boll värmer man till kokpunkten, (får ej koka).

 Lägg osten i en ostform (finmaskigt durkslag går också bra).

  Pressa ur så mycket vassla som möjligt.
Ställ sedan på en tyngd och låt stå några timmar,
så att vasslan pressas ur helt och osten blir torr.
 
Sätt ugnen på 200°.
Grädda sedan osten i en välsmord eldfast form tills den fått färg.
Linda om den varma osten i aluminiumfolie.



Skär kaffeosten i bitar och lägg i kaffekoppen i valfri mängd.
Ät med sked och njut!

2 kommentarer:

anklicka sa...

Åh, tack för receptet! Det ska jag testa en ledig dag!


Annika

Anonym sa...

Hei - vet du om det går å høyne andel grädde i denne oppskriften? jag lever lavkarbo og vil helst inte ha så mycke mjølk