mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

onsdag 11 januari 2017

seniordag på ICA MAXI ...


 det gäller att se om sitt hus...

 bruna bönor 2 för en 10:-
så nu har vi kvar till en gång till
Falukorv 20:-

 när vi kom hem fixade Lennart lite marmelad

 och jag en kakdeg

PARISER VÅFFLOR

Ingredienser:

  • 125 gram kallt smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1-2 msk vatten
  • ca 2 dl strösocker till kavling
  • Smörkräm:
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Tillagning:

  1. Lägg fram smöret till smörkrämen så att det blir rumsvarmt.
  2. Hacka ihop det kylskåpskalla smöret och mjölet för hand eller i en matberedare till kakdegen.
  3. Tillsätt lite vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Slå in degen i gladplast och lägg i kylen en timme. Eller över natten
  5. Sätt ugnen på 225 grader (varmluft 200 grader)
  6. Kavla ut degen på mjölad bänk till 0,5 cm tjocklek.
  7. Ta ut kakor med ett runt mått eller för hand, de ska vara ca 6 cm i diameter.
  8. Strö ut rejält med strösocker på bakbordet eller lägg dem på bakplåtspapper med socker på.
  9. Kavla varje rundel i sockret med en kruskavel. Vänd och kavla andra sidan. Sockret ska fastna i degen och de ska bli tunnare och ovala.
  10. Lägg kakorna på en smord plåt eller plåtar med bakplåtspapper.
  11. Grädda de sockriga kakorna mitt i ugnen ca 7 min tills de fått färg.
  12. Låt kakorna kallna på galler.
  13. Gör under tiden smörkrämen: rör smöret poröst tillsammans med florsocker. Tillsätt vaniljsocker och äggulan samt rör ihop till en kräm.
  14. Bred smörkräm på häften av kakorna.
  15. Lägg ihop dem till dubbla kakor.
  16. Nu är Pariservåfflorna eller de Franska våfflorna redo att

 och där stod det och puttrade
och rätt var det var hade vi marmelad över hela spisen
luktade inte så gott

 men marmeladen blev så god
apelsin, citron, grape, lime och lite ingefära
1kg frukt, 1kg syltsocker
saft +vatten 8dl

så blev det färsk lax till kvällen
med en god citronsås
laxen var en sån där äta fort vara från ICA 28:-


fick de här receptet av en kompis i dag
men de får vänta till en annan dag

3-minuters tunnbröd
6–8 st

Det mjuka, goda bröden tar bara ca 3 minuter att grädda i stekpannan.

50 g smör, rumsvarmt
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ½ dl filmjölk

GÖR SÅ HÄR

1. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna.
Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en kladdig deg.
Rulla den kladdiga degen ett varv i vetemjöl
så den inte klibbar fast på bordet och i händerna.

2. Dela degen i 6–8 bitar.

3. Kavla ut degbitarna till rundlar, 2–3 mm tunna.

4. Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga ordentligt med en gaffel.

5. Värm upp en stekpanna, helst i gjutjärn på hög medelvärme.
Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den).
Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 1 ½ min per sida.
Anpassa värmen hela tiden så att brödet inte bränns.
Tänk på att värmen varierar på olika spisar och då kan gräddningstiden,
den kan variera några sekunder eller någon minuter mer eller mindre.




Inga kommentarer: