mina älskade katter

mina älskade katter
klicka på bilden så kommer du till Hjärtekatten

tisdag 7 februari 2017

Bakar lite...

 Hur noga är du när du bakar????

 lite lunch medan semlorna jäser
en bit lasagne från frysen

 nu är dom klara men får vänta på att bli fyllda tills vi ska äta dom

MINISEMLOR
35-40st

75 g smör 2 ½ dl mjölk
25 g jäst
¾ dl strösocker
1 krm salt
1 ägg
½ msk mald kardemumma
1 ½ tsk bakpulver
7–8 dl vetemjöl
Fyllning150 g mandelmassa, riven
ca 1 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver eller ½ vaniljstång
ca 3 dl vispgrädde

Pensling och garnering
1 ägg
florsocker

1. Smält smöret.
Häll i mjölken och värm till 37 grader.
Finfördela jästen i en bunke och lös upp den med degspadet.
2. Tillsätt socker, salt, ägg, kardemumma, bakpulver och mjöl, lite i taget.
Arbeta ihop allt till en smidig deg
och låt den jäsa under bakduk i 40 min.
3. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och forma 35–40 runda bullar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
4. Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen i 8–10 min.
5. Låt bullarna kallna under bakduk.
6. Skär ett lock på varje bulle med en vass kniv.
Stansa gärna ut ett hjärta i locket med en pepparkaksform.
7. Blanda mandelmassa, mjölk, vaniljsocker och vaniljpulver
eller vaniljstång till en krämig fyllning och fyll bullarna med den.
8. Vispa grädden och spritsa den på bullen.
Lägg på locket och pudra över florsocker




KORNRUTOR i långpanna

1 dl korngryn
4 dl vatten
50 g margarin
3 dl mjölk
2 tsk salt
50 g jäst
(1 msk socker)
Ca 10 dl rågsikt

Koka korngryn och vatten under lock ca 25 min.
Lägg i fettet och mjölk och låt svalna till 37 grader.
Häll i salt, (socker) o smula i jästen. Rör om.
Arbeta in mjölet. Låt jäsa 30 min.
Ta upp degen och knåda med vetemjöl tills den är blank och lättarbetad.
Kavla ut på bakplåtspapper i långpanna, sporra rutor och låt jäsa 30 min.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader 20-25 min.


När Lennart kom hem blev det lite lätt mat
stekt kycklingkorv och grönsakspytt

Inga kommentarer: